Adoptoisinko lemmikin?

Adotiopuhelin: 0400 213 436
Eläintä ei tule koskaan ottaa hetken mielijohteesta. Lemmikin hankinta pitää aina harkita tarkkaan ja päätöksenteossa pitää olla mukana koko perhe. Eläin ei ole kertakäyttöesine tai lelu, joka voidaan heittää menemään kun siihen kyllästytään. Lemmikki vaatii osakseen paljon aikaa, rakkautta ja sitoutumista. Siihen tulee sitoutua sekä henkisesti että rahallisesti.

Löytöeläimiä pitää lain mukaan säilyttää 15 päivää, jonka jälkeen ne voidaan antaa uuteen kotiin tai lopettaa. Lemmikin omistajalla on siis yli kaksi viikkoa aikaa huomata lemmikkinsä katoaminen ja ilmoittaa siitä eläinhoitolalle.

Turun kaupungin eläinhoitolassa hoidetaan vuosittain noin 350 koiraa. Valitettavasti joka vuosi hoitolalle jää koiria, joita kukaan ei kaipaa – vuosittain näitä karvaturreja on jopa kolmisenkymmentä. Osa näistä koirista on otettu huostaan, eikä niitä enää palauteta omistajilleen. Huostaanoton yleisin on eläimen hoidon laiminlyönti. Huostaanotosta päättää aina poliisi, eläinlääkäri tai terveystarkastaja. Ihmisten omia eläimiä emme voi ottaa, lemmikkihoitolat ovat erikseen. Löytökoiria ja huostaanotettuja koiria tulee meille niin runsaasti, ettei ole tilaa lomahoidokeille. Hylätyille tai huostaanotetuille koirille pyritään lähtökohtaisesti aina löytämään uusi koti, koiran omaa parasta ajatellen.

Eläinhoitolaan tuodaan vuosittain kuutisensataa kesykissaa, joista vain viidesosa palautuu alkuperäiselle omistajalleen. Meillä syntyneet tai pentuina löydetyt kissat luovutamme uusiin koteihin vähintään 12 viikon ikäisinä, ei sen nuorempina. Pennut madotetaan useampaan kertaan, rokotetaan ja steriloidaan tai kastroidaan sekä tunnistusmerkitään ennen uusiin koteihin lähtemistä. Kissan hinta määräytyy suoritettujen toimenpiteiden perusteella.

Koirien ja kissojen lisäksi Turun eläinhoitolaan tuodaan vuosittain kymmeniä muita lemmikkieläimiä. Yleisin eläinhoitolaan päätyvä pikkulemmikki on hylätty kani, mutta vuosittain tulee myös useita marsuja, gerbiileitä, kesyhiiriä, kesyrottia, häkkilintuja, ym.

Vuosittain hoitolalle päätyi:

-350 kpl koiria (noin 30 jää adoptoitavaksi)
-600 - 800 kpl kissoja (noin 80% jää adoptoitavaksi)
-100 kpl muita lemmikkieläimiä
-250 kpl luonnonvaraisia eläimiä

Eläimiä ei luovuteta eläinhoitolasta kenelle tahansa. Eläinhoitolasta otetusta lemmikistä koostuu omistajalleen jatkossakin vaivaa ja kustannuksia. Lemmikin rokotukset ja madotukset tulee hoitaa säännöllisesti. Eläintä on käytettävä eläinlääkärissä sen sairastuessa ja siitä on muutenkin pidettävä hyvää huolta. Otettua lemmikkiä on myös kohdeltava hyvin. Hoitolasta lemmikin ottaneen tulee varautua siihen, että hänen eläintenpitoaan pidetään tavallista enemmän silmällä.

Tesy ei kotisivuillaan ylläpidä listaa kotia hakevista eläimistä. Mikäli olet kiinnostunut adoptoimaan eläimen, ole yhteydessä eläinhoitolaan. Kotia hakeviin eläimiin pääsee tutustumaan ainoastaan ajanvarauksella.

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku