KOIRIEN ONGELMATILANTEET

Koira ei syö

Ensimmäiset päivät uudessa kodissa ovat vaikeita, niin koiralle kuin sen uudelle omistajallekin. On täysin normaalia, jos koira ei heti syö. Tämä on osa sen reaktiota uuteen ympäristöön, ovathan sen koti ja ruokakuppikin erilaisia kuin ennen. Anna koiran olla rauhassa ruoka-aikaan, äläkä häärää sen ympärillä sen harkitessa ruokailua.

Koira hotkii

Hotkiminen saattaa myös olla reaktio ympäristönmuutokseen.
Koira voi olla joutunut aiemmin kilpailemaan ruuasta, tai ehkä se on saanut liian vähän ruokaa. Koira voi kokea ympärillä pyörivät ihmiset kilpailijoiksi, jotka havittelevat samaa ruokaa. Ehkä koira vain on perusluonteeltaan ahmatti.

Koiran maha on sekaisin

Yleisin syy on stressi. Vaikka uudet ihmiset, uusi ympäristö ja uudet systeemit ovatkin muutos parempaan, muutos on silti koiralle rankka.
Ruokavalion muuttuminen voi myös vaikuttaa.

Ripulin hoito-ohje:

-Matot pois lattioilta.
-Pidä koiraa vesipaastolla vähintään 12 tuntia, mieluiten koko päivä. EI KOSKE PENTUJA!!
-Tarjoa koiralle pieni määrä kerrallaan A-piimää (huomioi mahdollinen laktoosi-intoleranssi) tai riisin keitinvettä. Tehokas apu on sekoittaa joukkoon apteekista ilman reseptiä saatavaa Teho-Baktia tai antaa koiralle Canikur-tabletteja pakkauksen ohjeen mukaan.

Jos neste pysyy sisällä vähintään neljä tuntia, anna ensimmäinen pieni ateria: mieluiten keitettyä riisiä ja keitettyä kanaa / seitiä.
Jos kotikonstit eivät auta tai koira menee heikkoon kuntoon, ota yhteys eläinlääkäriin.

Rokotukset

Jos epäillään tai tiedetään, ettei koiraa ole koskaan rokotettu, annetaan rokotukset pentujen rokotusohjelman mukaan

1. rokotus
2. rokotus neljän viikon kuluttua ensimmäisestä
seuraava rokotus vuoden kuluttua, jatkossa kahden/kolmen vuoden välein riippuen käytettävästä rokotteesta.

Madotus:

Koira on aina hyvä madottaa 1-2 viikkoa ennen rokotusta, muuten puolivuosittain tai tarvittaessa.

Koiran pesu:

Koiraa ei kannata pestä kovin usein shampoolla, koska sen iho voi kuivua liikaa.
Tavalliseen kuraan riittää pelkkä vedellä suihkuttaminen.

Turkin hoito

Pitkäturkkiset koirat pitää harjata tarpeen mukaan, vähintään kerran viikossa.
Pahoin huopaantuneeseen turkkiin ei auta kuin sakset.
Usein koirat nauttivat harjaamisesta, varsinkin jos niillä ei ole takkuja. Turkinhoito voi siis olla hyvä tapa parantaa koiran ja omistajan suhdetta, kunhan sen tekee koiralle mukavaksi.

Kynsien leikkaaminen

Harjoitus tekee mestarin. Kynsiä on parempi leikata vaikka puoli milliä kerrallaan muutaman päivän välein, kuin leikata kerralla liikaa tai jättää kokonaan leikkaamatta siksi että pelkää leikkaavansa liikaa.

Kaikissa hoitoon tai pitämiseen liittyvissä ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä joko eläinhoitolaan tai eläinlääkäriin – mieluummin aina liian aikaisin kuin liian myöhään!!

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku