Erityisohjeita pennuille:

Pennut ovat lähespitäen aina huostaanotettuja ja ne ovat saattaneet iästään huolimatta kokea jo hyvinkin rankkoja asioita. Siispä meidän on voitava luottaa siihen, että ne pääsevät ehdottomasti viimeiseen kotiinsa. Ja että ne saavat riittävästi rakkautta, ruokaa, liikuntaa ja puhtautta.

Rakkaus:

Ensimmäiset päivät tutustutaan vain omaan uuteen "laumaan". Vieraisiin ehtii tutustua myöhemminkin. Pientä pentua saa ja pitääkin hemmotella, mutta sen pitää saada myös levätä rauhassa. Mukaan pentu saa eläinhoitolasta "omalta" tuoksuvan pyyhkeen tai peiton. Anna se pennulle sen omaan petiin.
Ensimmäinen yö voi olla rankka niin pennulle kuin sen omistajallekin. Silloin se tarvitsee turvaa ihmisistä. Jos et kuitenkaan halua koiran nukkuvan vuoteessasi seuraavat 15 vuotta, on sen nukuttava omassa pedissään jo ensimmäinenkin yö.

Ruoka:

Alle 4 kuukauden ikäinen pentu syö neljä kertaa päivässä. Sen jälkeen kolme kertaa päivässä noin yhdeksän kuukauden ikään asti. Sen jälkeen koira ruokitaan kahdesti päivässä.

Eläinhoitolassa pennut syövät kotiruokaa, lähinnä riisilihapuuroa, johon on sekoitettu turvotettua pentukuivamuonaa ja piimää
tai kermaviiliä. Ruokaa annetaan sen verran kuin pentu kohtuullisen ajan kuluessa (n. 15 min.)syö.

Ruokailun jälkeen ruokakuppi otetaan pois. Puhdasta vettä on oltava tarjolla jatkuvasti. Ruokailuajat voi säätää omaan päivärytmiin sopivaksi.


Liikunta:

Lenkkeilyä ei vielä suuremmin ole harrastettu, mutta harjoitus tekee mestarin. Ensi alkuun jo pelkkä pannassa ja taluttimessa oleminen voi tuottaa hankaluuksia, mutta kärsivällisyys palkitaan. Sisäsiisteysharjoittelun aikana panta ja talutin kannattaa laittaa koiralle sen ollessa sylissä. Muuten voi tulla hätä kirjaimellisesti käteen. Älä anna koiran purra talutinta pentunakaan. Kytkettynä olemiseen pitää totuttautua pienestä pitäen. Pennun täytyy kuitenkin saada olla sillojn tällöin vapaanakin sellaisissa paikoissa jossa se on sallittua. Näin voidaan harjoitella luoksetuloa ja pysähtymistä käskystä. Nämä taidot voivat jopa pelastaa koiran hengen jossain elämän vaiheessa.

Puhtaus:

Tarkista joka päivä, että pennun nukkumapaikka on puhdas. Pissa kun saattaa ensi alkuun lirahtaa pedillekin. Sisäsiisteyttä harjoitellessa on hyvä muistaa, että pennulle tulee useimmiten hätä heti sen herättyä, syötyä tai leikittyä. Mikäli uudessa kodissa ei ole mahdollisuutta olla tarpeen tullen sekunnissa ulkona, laittakaa johonkin sopivaan paikkaan reilusti sanomalehtiä. Kun pentu alkaa olla levoton ja etsii pissa- tai kakkapaikkaa, ohjaa (lue: nosta!) se paperille. Kun asia on suoritettu oikein, kehu pentua. Jos asia pääsee väärään paikkaan, ei siitä kannata sen kummempaa hälyä nostaa. Mopit on keksitty. Nenän painamisesta tarpeisiin ei ole mitään hyötyä. Pentu vain oppii tekemään tarpeensa salaa. Harva koira on täysin sisäsiisti ennen puolen vuoden ikää. Persialaiset matot on syytä pitää rullalla siihen asti.

Madotukset:

Pentu on hyvä madottaa kuukauden välein puolen vuoden ikään asti ja aina noin viikkoa ennen rokotusta.

Rokotukset:

1. rokotus n. 12 viikon ikäisenä (penikkatauti, tarttuva maksatu lehdus, parvo)
2. rokotus n. 16 viikon ikäisenä (penikkatauti, tarttuva maksatu lehdus, parvo) + rabies.

Seuraava rokotus noin vuoden iässä. Jatkossa kahden vuoden välein, parvorokotus on hyvä uusia vuosittain.

Ottakaa pennun kanssa ensi hetkistäkin kaikki irti,
koska olette tästä lähtien sen elämän keskipiste!

Turun Eläinsuojeluyhdistys ry (Tesy) puh. 0400 213 436, C/O Turun kaupungin eläinhoitola, Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku